Διατροφική Ετικέτα
Στα περισσότερα τρόφιμα είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται τα συστατικά που περιέχουν. Τα συστατικά αναγράφονται κατα φθίνουσα σειρά βάσει της περιεκτικότητάς τους στο τρόφιμο. Βέβαια, τα συστατικά σε ποσοστό μικρότερο από 2% στο τελικό προϊόν μπορούν να απαριθμούνται με διαφορετική σειρά από τα άλλα συστατικά. Περιλαμβάνονται και τα συστατικά που ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
Τι μπορούμε να βρούμε σε μια ετικέτα;
Πληροφορίες για την περιεκτικότητα σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά ανα 100 γρ ή ανα 100 ml η/και ανά μια μερίδα του προϊόντος.
Ενέργεια: Η ποσότητα ενέργειας που προσφέρει το τρόφιμο στον οργανισμό όταν καταναλωθεί. Εκφράζεται σε kcal ή kJ
Λιπαρά: Η συνολική περιεκτικότητα των λιπαρών που συμπεριλαμβάνονται στο τρόφιμο. Ευεργετικό να αφορούν το 30-35 % των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνουμε ημερησίως.
Σάκχαρα: Η συνολική περιεκτικότητα των σακχάρων που συμπεριλαμβάνονται στο τρόφιμο. Αφορούν τα γλυκαντικά που έχουν προστεθεί σε ένα προϊόν και όχι εκείνα που προέρχονται φυσικά από τρόφιμα όπως τα φρούτα, το γάλα ή το γιαούρτι. Προτίμηση σε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτα (<5 γρ) ενώ σπάνια επιλέγονται τρόφιμα με μέτρια περιεκτικότητα σε σάκχαρα (5-22,5 γρ).
Προσοχή στις ονομασίες των προστιθέμενων σακχάρων!
Δηλαδή: ζάχαρη, σακχαρόζη, σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόζη, μέλι, μελάσα, συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιού/φρούτου, σιρόπι ρυζιού, σιρόπι αγαύης, ιμβερτοποιημένα σάκχαρα και βύνη κριθαριού.
Κριτηριο επιλογής τροφίμων δεν αφορά μόνο η περιεκτικότητα σε σάκχαρα αλλα και η συνολική εικόνα της ποιότητας του.
Νάτριο-Αλάτι: Η συνολική ποσότητα αλατιού που περιέχεται στο τρόφιμο η οποία είναι ιδιαίτερη αυξημένη σε συσκευασμένα τρόφιμα. Χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι θεωρούνται τρόφιμα με ποσότητες <0,3 γρ, μέτριας 0,3-1,5 γρ και υψηλής >1,5 γρ.
Φυτικές ίνες: Η ποσότητα των φυτικών ινών που περιέχεται στο τρόφιμο, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε τρόφιμα με υψηλή (>6 γρ) και μέτρια (3-5,9 γρ) περιεκτικότητα τους.
Βιταμίνες, ανόργανα συστατικά: Η ποσότητα των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών τα οποία περιέχονται στο τρόφιμο
Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (ΕΗΠ): προτεινόμενη ποσότητα θερμίδων και θρεπτικών συστατικών που ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται καθημερινά για να διατηρήσει μια ισορροπημένη διατροφή.
Ένα τρόφιμο μπορεί να χαρακτηριστεί ως “πηγή πρωτεϊνών” ή να φέρει παρόμοιο ισχυρισμό μόνο αν τουλάχιστον το 12% της συνολικής του ενέργειας προέρχεται από πρωτεΐνες.
Υψηλή Περιεκτικότητα σε Πρωτεΐνες
Ο χαρακτηρισμός “υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες” επιτρέπεται μόνο όταν οι πρωτεΐνες καλύπτουν τουλάχιστον το 20% της θερμιδικής αξίας του τροφίμου.
Μειωμένη Περιεκτικότητα (σε συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό)
Ένα τρόφιμο μπορεί να φέρει τον ισχυρισμό “μειωμένη περιεκτικότητα” σε κάποιο θρεπτικό συστατικό (π.χ. λιπαρά, ζάχαρη), μόνο όταν η ποσότητα του συγκεκριμένου συστατικού είναι τουλάχιστον 30% λιγότερη σε σχέση με ένα παρόμοιο προϊόν. Εξαιρέσεις ισχύουν για τα ιχνοστοιχεία (όπου αρκεί μείωση 10%) και το νάτριο ή το αλάτι (όπου απαιτείται μείωση τουλάχιστον 25%).
Νομοθεσία ΕΕ:
Υποχρεωτικά στοιχεία:
Πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφονται η ενεργειακή αξία του τροφίμου, καθώς και οι ποσότητες από λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, σάκχαρα, πρωτεΐνες και αλάτι.
Προαιρετικά στοιχεία: Είναι προαιρετική η αναγραφή επιπλέον συστατικών, όπως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, πολυόλες (αλκοολικές μορφές σακχάρων), άμυλο, εδώδιμες ίνες, καθώς και βιταμίνες ή μέταλλα – αρκεί να επιτρέπεται η δήλωσή τους από τη νομοθεσία.
Βιβλιογραφία
http://diatrofikoiodigoi.gr/files/html/adults/files/assets/basic-html/index.html#120