Τι είναι η λακτόζη;
Η λακτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο το οποίο συναντάμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα . Μετά την κατανάλωση της, ένα πεπτικό ένζυμο που ονομάζεται λακτάση βοηθά στη διάσπαση της σε δύο απλά σάκχαρα, τη γλυκόζη και τη γαλακτόζη, για την πέψη. Αυτά τα απλά σάκχαρα στη συνέχεια απορροφώνται στο λεπτό έντερο και τελικά φτάνουν στην κυκλοφορία του αίματος όπου δρουν ως θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, το ένζυμο λακτάση βρίσκεται στο εσωτερικό τοίχωμα του λεπτού εντέρου.
Πηγές λακτόζης:
- γάλα
- γιαούρτι
- τυρί
- κρέμα γάλακτος
- παγωτό
- ψωμί / αρτοσκευάσματα
- επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού
- καραμέλες
- ντρέσινγκ
- μείγματα για τηγανίτες και μπισκότα
- κάποια φάρμακα
Συμπτώματα:
- Κοιλιακό φούσκωμα
- Κοιλιακός πόνος ή κράμπες
- Υπερβολικό ρέψιμο
- Δυνατοί εντερικοί ήχοι
- Υπερβολικά αέρια
- Διάρροια
- Ξαφνική επιθυμία για κένωση του εντέρου
Αντιμετώπιση
Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν λακτόζη, ωστόσο τα περισσότερα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώνουν μικρές ποσότητες λακτόζης χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα. Το γιαούρτι και τα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ ή το ελβετικό, τείνουν να είναι πιο εύπεπτα. Ωστόσο, ο καθένας είναι διαφορετικός ως προς την ποσότητα που μπορεί να καταναλώσει. Όταν ένα άτομο πρόκειται να φάει μια τροφή που περιέχει λακτόζη, θα πρέπει να λαμβάνει ένα εμπορικά διαθέσιμο μη συνταγογραφούμενο συμπλήρωμα λακτάσης κατά τη στιγμή της κατάποσης της λακτόζης. Αυτός ο τύπος συμπληρώματος μπορεί να λαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κάθε φορά που καταναλώνεται λακτόζη. Εάν ένα άτομο περιορίζει την πρόσληψη γάλακτος/γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η επαρκής συμπλήρωση ασβεστίου και βιταμίνης D στη διατροφή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για παιδιατρικούς ασθενείς και γυναίκες.
Ποια είναι η διαφορά της δυσανεξίας της λακτόζης με την αλλεργία σε τρόφιμα όπως στο γάλα;
Μια τροφική αλλεργία συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη τροφής. Όταν καταναλώνεται η πρωτεΐνη της τροφής, μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Μια τροφική αλλεργία μπορεί να είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή. Σε αντίθεση με τις τροφικές αλλεργίες, οι τροφικές δυσανεξίες δεν εμπλέκουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενώ η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ενόχληση, δεν είναι απειλητική για τη ζωή.
Συμπέρασμα
Η κατανόηση της διαφοράς ανάμεσα στη δυσανεξία στη λακτόζη και την αλλεργία στο γάλα είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την επιλογή της κατάλληλης διατροφικής προσέγγισης. Η σωστή διάγνωση από έναν επαγγελματία υγείας είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την αποφυγή άσκοπων περιορισμών και την εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο. Σήμερα, η αγορά προσφέρει πλήθος λύσεων από γιαούρτια και γάλατα χωρίς λακτόζη, έως φυτικά προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο και ένζυμα λακτάσης που διευκολύνουν την πέψη. Με τις σωστές επιλογές, μπορεί να επιτευχθεί η καταπολέμηση τόσο των θρεπτικών ελλείψεων όσο και η εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Βιβλιογραφία:
https://www.eatright.org/health/health-conditions/allergies-and-intolerances/lactose-intolerance
https://www.foodallergy.org/resources/milk-allergy-vs-lactose-intolerance