Τι είναι;
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου στην οποία ο κοιλιακός πόνος ή η δυσφορία σχετίζονται με την κένωση ή/και μια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου. Αισθήματα δυσφορίας (φούσκωμα), διάτασης και διαταραγμένης κένωσης είναι συνήθως συνοδά χαρακτηριστικά. Οι ασθενείς με ΣΕΕ θα πρέπει να αναφέρουν συμπτώματα κοιλιακού άλγους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (κατά μέσο όρο) σε συνδυασμό με αλλαγή στη συχνότητα των κοπράνων, αλλαγή στη μορφή των κοπράνων. Αν και το φούσκωμα είναι ένα συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα, η παρουσία του δεν είναι υποχρεωτική για την ακριβή διάγνωση του ΣΕΕ
Συμπτώματα
Τα πιο συνηθισμένα περιλαμβάνουν:
- Πόνο στην κοιλιά ή φούσκωμα που σχετίζεται με την κένωση.
- Αλλαγές στην μορφή των κοπράνων.
- Αλλαγές στη συχνότητα κένωσης.
Άλλα συμπτώματα που συχνά σχετίζονται περιλαμβάνουν αίσθημα ατελούς κένωσης και αυξημένη παραγωγή αερίων ή βλέννας στα κόπρανα.
Αιτία:
Η αιτία που προκαλεί το συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου δεν είναι γνωστή. Παράγοντες οι οποίοι έχουν ρόλο στην εμφάνιση του:
- Μυϊκές συσπάσεις στο έντερο
- Νευρικό σύστημα
- Σοβαρή λοίμωξη
- Στρες στην πρώιμη ζωή
- Αλλαγές στα μικρόβια του εντέρου
Παράγοντες κινδύνου
- Νεαρή ηλικία
- Το φύλο (γυναίκες
- Οικογενειακό ιστορικό
- Άγχος, κατάθλιψη ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας
Επιπλοκές:
- Κακή ποιότητα ζωής
- Διαταραχές της διάθεσης. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή άγχος. Η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν επίσης να επιδεινώσουν το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
- Αφυδάτωση. Όσοι έχουν χρόνια διάρροια μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αφυδάτωσης
- Αιμορροΐδες. Η καταπόνηση και η αυξημένη καθιστική ζωή στην τουαλέτα που συνοδεύουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης αιμορροΐδων.
Δίαιτα FODMAP και τήρηση ημερολογίου τροφίμων, παρακολουθώντας τα συμπτώματά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Διαχείριση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου
Τι είναι η δίαιτα FODMAP ή αλλιώς δίαιτα IBS ;
Η δίαιτα FODMAP είναι μια δίαιτα χαμηλή σε ζυμώσιμους υδατάνθρακες ή FODMAPS (Ζυμώσιμοι ολιγο-δι-μονοσακχαρίτες και πολυόλες).
Αυτή η δίαιτα εντοπίζει τις τροφές που προκαλούν συμπτώματα και τις περιορίζει, προκειμένου να τα μειώσει δραματικά . Στην πραγματικότητα, η δίαιτα FODMAP έχει βοηθήσει το 81% των ασθενών με φούσκωμα και πόνο στο στομάχι και έχει μειώσει σημαντικά άλλα συμπτώματα όπως αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα.
Υπάρχουν δύο κύρια βήματα σε αυτή τη δίαιτα – ο περιορισμός και η επανεισαγωγή . Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα χρειαστεί απαραίτητα να παραμείνετε σε μια τόσο περιορισμένη δίαιτα για πάντα ! Μόλις δείτε μια σημαντική μείωση – ή ακόμα και ύφεση – των συμπτωμάτων σας, μπορείτε να αρχίσετε να προσθέτετε ξανά τροφές στη διατροφή σας.

Οδηγίες
- Για τους ασθενείς που έχουν πολύ φούσκωμα, προσπαθήστε να μειώσετε τον ρυθμό κατανάλωσης και να μην τρώτε μεγάλες ποσότητες.
- Αποφύγετε πολλά υποκατάστατα ζάχαρης, καθώς αυτά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν περισσότερα αέρια, φούσκωμα, κράμπες και διάρροια.
- Προσπαθήστε να μην τρώτε τροφές που προκαλούν αέρια, όπως φασόλια, κρεμμύδια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών ή λάχανο. Μερικοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με το σιτάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ορισμένα φρούτα όπως μπανάνες, μήλα, βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια και δαμάσκηνα. Οι ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν οποιεσδήποτε άλλες τροφές που έχετε διαπιστώσει ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα του IBS. Οι αλλαγές στη διατροφή είναι πιο επιτυχημένες όταν επιβλέπονται από διαιτολόγο.
- Αποφύγετε το μάσημα τσίχλας, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε κατάποση υπερβολικής ποσότητας αέρα.
- Η κατανάλωση περισσότερων διαλυτών φυτικών ινών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματά σας, ειδικά εάν έχετε δυσκοιλιότητα. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό πριν προσθέσετε φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Οι φυτικές ίνες χωρίς αρκετά υγρά μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα.
- Όταν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας, κάντε την σταδιακά για να δώσετε στο σώμα σας χρόνο να προσαρμοστεί. Το στρες δυσκολεύει τη ζωή με οποιαδήποτε πάθηση. Μερικοί άνθρωποι θα αισθάνονται καλύτερα με τεχνικές χαλάρωσης και τακτική άσκηση ή με ένα χόμπι. Η συνάντηση με έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Συμπέρασμα
Η δίαιτα χαμηλή σε FODMAP έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) τις περισσότερες φορές, βοηθώντας πολλά άτομα να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο στην ποιότητα ζωής τους. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια διατροφή που πρέπει να εφαρμόζεται αυθαίρετα ή μακροπρόθεσμα χωρίς καθοδήγηση. Η σωστή εφαρμογή της σε φάσεις με τη βοήθεια εξειδικευμένου διαιτολόγου είναι το κλειδί για να εντοπιστούν με ακρίβεια οι τροφές που προκαλούν ενοχλήσεις και να διαμορφωθεί μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή μακροπρόθεσμα.
Βιβλιογραφία:
https://www.worldgastroenterology.org/guidelines/irritable-bowel-syndrome-ibs
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016
https://www.tampacolorectal.com/blog/what-are-the-complications-of-ibs